Excl. BTW
0

Uw winkelwagen is leeg

Doorgaan met winkelen

Aanleverspecificaties

Een goed bestand heeft voordelen

Het aanleveren van een goed bestand verkleint de kans op fouten. De productietijd van de opdracht wordt verkort. Het aanleveren van een goed bestand verhoogt de drukkwaliteit.
Bij vragen en/of opmerkingen over uw bestanden kunt u altijd terecht bij ons DTP team. Wanneer u niet over de juiste software beschikt of een aanpassing nodig heeft in uw huidige bestand staan wij voor u klaar. Neem hiervoor contact met ons op via +31 (0)53 - 7370160 of mail naar service@zolemba.nl.
Wij adviseren bij de opmaak van uw bestanden gebruik te maken van gerenommeerde software (adobe InDesign, Illustrator, Photoshop). Het grootste voordeel wat u krijgt bij het gebruik van deze software is uiteraard een fantastisch ontwerp, dat u eenvoudig druktechnisch in orde kunt maken.
Mijn ontwerp is klaar wat nu?
Nadat u klaar bent met ontwerpen, kunt u het bestand weg schrijven als een drukklaar bestand. Sla uw bestand op als een PDF document Hieronder beschrijven we per programma op welke manier u uw PDF bestand het beste kunt creëren.
InDesign
1. Exporteer uw bestand.
2. Selecteer bij ‘Voorinstellingen’, ‘Adobe PDF: PDF/X-1a:2001’ (Compatibiliteit Acrobat 4 (PDF 1.3)). Dit is de enige PDF variant die transparantie op de juiste manier afvlakt en fonts insluit.
3. Vink de volgende optie aan ‘Tekens en afloopgebied’ -> ‘afloopinstellingen van document gebruiken
4. Wanneer u 2 mm afloop rondom heeft gehanteerd, heeft u een PDF die wij kunnen gebruiken voor druk.
PDF exporteren (InDesign) PDF exporteren (InDesign)
Illustrator
1. Sla uw bestand op door middel van ‘opslaan als’
2. Selecteer ‘Adobe PDF’
3. Selecteer bij ‘Voorinstellingen’, ‘Adobe PDF’: PDF/X-1a:2001’ (Compatibiliteit Acrobat 4 (PDF 1.3)).
4. Vink de volgende optie aan ‘Tekens en afloopgebied’ -> ‘afloopinstellingen van document gebruiken
5. Wanneer u 2 mm afloop rondom heeft gehanteerd, heeft u een PDF die wij kunnen gebruiken voor druk. PDF exporteren (Illustrator) PDF exporteren (Illustrator)
Photoshop
1. Sla uw bestand op doormiddel van ‘opslaan als’
2. Selecteer “Photoshop PDF”
3. Selecteer bij ‘Voorinstellingen’, ‘Adobe PDF’: PDF/X-1a:2001’ (Compatibiliteit Acrobat 4 (PDF 1.3
4. Vink de volgende optie aan ‘Tekens en afloopgebied’ -> ‘afloopinstellingen van document gebruiken
5. Wanneer u 2 mm afloop rondom heeft gehanteerd, heeft u een PDF die wij kunnen gebruiken voor druk PDF exporteren (Photoshop)
Kortom, alle programma’s zijn te gebruiken om een PDF te creëren. Photoshop gebruikt u om beelden te bewerken, illustrator om logo’s en vectorafbeeldingen te maken en Indesign is het programma om uiteindelijk alles samen te voegen tot een complete opmaak.
Bij het bestandsformaat moet u er rekening mee houden dat dit hetzelfde is als wat u bestelt, qua afmetingen. Een goed opgemaakt document heeft ook altijd de juiste beeldinstellingen van 2 mm rondom, neem hier ook de veiligheidsmarge van 2 mm in acht. Sla uw document altijd op als PDF.
Het is van belang dat de bestanden opgemaakt worden in CMYK kleuren. PMS en RGB kleuren moeten worden omgezet naar CMYK. Dit levert soms een onvermijdelijk kleurverschil op. We adviseren zwarte tekst op te maken in C: 0, M: 0, Y: 0, K:100. Wanneer uw ontwerp dekwit bevat, gebruik dan wit als steunkleur met de naam: ‘white_ink’. Voor de stanslijn gebruikt u de steunkleur C: 0, M:100, Y: 0, K: 0 met de naam ‘stans’.

CMYK vs RGB

CMYK kleuren zijn de basiskleuren voor drukken ( C: Cyaan M: Magenta Y: Yellow K: Black). Door deze kleuren te mengen kunt u bijna alle mogelijke kleuren maken. RGB-kleuren zijn lichtkleuren, die u standaard gebruikt op uw monitor ( R: Rood G: Groen B: Blauw). De grootste verschillen gaat u op uw monitor zien, doordat RGB-kleuren veelal feller zijn dan CMYK kleuren. Wanneer u een afbeelding omzet van RGB naar CMYK wordt deze vaak wat grauw. Uiteraard is dit met photoshop goed te bewerken tot een gewenst resultaat.

PMS (Pantone)

Het Pantone Matching System is een standaard kleurensysteem voor drukwerk. PMS kleuren zijn kleuren die handmatig gemengd worden. Wanneer er dus voor een bepaalde kleur wordt gekozen, wordt er ook echt met die kleur gedrukt. Dit in tegenstelling tot de Full Color druktechniek, waar een raster wordt gebruikt. PMS kunt u vergelijken met RAL kleuren, deze werken met hetzelfde principe. Wanneer u een PMS-kleur gebruikt in uw opmaak, maar uiteindelijk besluit om met CMYK te drukken, kan dit sterk afwijken van uw gewenste opmaken. Dit is erg belangrijk om rekening mee te houden. Veel PMS-kleuren zijn namelijk niet met CMYK te benaderen. 


Hoe zet ik mijn bestand om naar CMYK
In de basis kunt u dit bij Photoshop en Illustrator aangeven, bij het maken van een nieuw document met kleurmodus. In Indesign kan dat ook, alleen werkt het hier net iets anders. Hier moet u de intentie definiëren op afdrukken, dan springt deze automatisch op CMYK. Heeft u al een bestaand document, maar weet u niet zeker of het op CMYK staat? Dan kunt u dit controleren door bij Indesign op ‘documentinstellingen’ te klikken. Dit is bij Illustrator onder ‘document kleurmodus’ en bij Photoshop onder ‘modus’.
Op etiketten die gedrukt worden op een metallic, fluorescerende of transparante materiaalsoorten kan dekwit worden aangebracht. Op de plekken waar dekwit in het bestand is aangegeven, wordt eerst een laag wit gedrukt. De kleur die hier vervolgens overheen geprint wordt, komt ‘kleurecht’ en duidelijker naar voren. Plaats in Indesign of Illustrator een extra vlak dekwit onder het gewenste kleurelement en zet het bovenliggende element op ‘vulling overdrukken’. Het is van belang dat een witte bedrukking op onze aangegeven materialen een dekwit is. Kies voor ‘Full color + wit’ in onze bestelmodule op de website. Wilt u meer informatie over het plaatsen van dekwit?  Lees hieronder verder.

Dekwit - wat en hoe? 

Wanneer u een bestelling plaatst op Zolemba, komt u waarschijnlijk de vraag tegen of u dekwit wilt plaatsen op het etiket. Wat betekent dat nou eigenlijk? Hieronder leggen we u uit wat dekwit is, waarvoor het gebruikt kan worden en hoe u het kunt toevoegen aan uw ontwerp.


Wat is dekwit?

Dekwit houdt in dat er een witte laag onder de kleuropdruk van het etiket wordt geprint. U kunt ervoor kiezen om dekwit te gebruiken in uw ontwerp, om zo kleurechtheid te behouden.


Hoe werkt het? 

Op het etiket wordt eerst een laag wit gedrukt. Over deze dekwit laag wordt dan de kleur geprint. Met de witte onderlaag komen de kleuren ‘echter’ over. Het kan natuurlijk ook zijn dat u liever geen dekwit gebruikt; die keuze ligt volledig bij u. Afhankelijk van het etiket en uw ontwerp kunt u er zelf voor kiezen om dekwit wel of niet toe te passen.
Zonder dekwitMet dekwit
                    Zonder dekwit                                                     Met dekwit
 
Op welke materialen kan dekwit worden toegepast?

Dekwit kan geprint worden op de volgende materialen;

- Papier zilver/goud

- Papier fluorescerend oranje/geel

- PP zilver

- PET transparant  

Kiest u ervoor om op een zilver of goud etiket geen dekwit te printen? Dan zal dit een ‘metallic’ effect aan de kleuren geven.

Kiest u ervoor om op een fluorescerend geel of oranje etiket geen dekwit te printen? Dan kunnen de kleuren sterk afwijken van de originele kleuren van uw ontwerp.

Kiest u ervoor om op een transparant etiket geen dekwit te printen? Dan worden de kleuren op het etiket automatisch ook transparant. Wit wordt dan niet geprint.

Hoe voeg ik dekwit toe in mijn ontwerp?

Om zeker te zijn dat dekwit op uw etiket wordt gedrukt, moet u dit toevoegen aan het bestand. Volg de volgende stappen in Illustrator:

1.    Plaats een extra vlak met dekwit onder het element. Hiervoor dient u het element, bijvoorbeeld een tekst, te kopiëren.

2.    Het gekopieerde element zet u in dekwit à Maak een staal aan.
Maak een staal aan

a.    Noem deze staal 'white_ink', kies als kleurtype 'steunkleur' en de kleurmodus CMYK, zoals de rest van het bestand. Zet alle waardes op 0%. Geef het gekopieerde element deze kleur.
Steunkleur

3.    Plaats het gekopieerde element weer precies onder het kleurelement. Dit element vinkt u aan als 'Vulling overdrukken'. Indien 'Kenmerken' niet in uw venster van Illustrator staat, gaat u naar 'Venster' en klikt u op 'Kenmerken'. Het deelvenster wordt toegevoegd:
Vulling overdrukken

Alles wat wit gedrukt moet worden, dient de vul kleur 'white_ink' te hebben. Dit geldt ook voor witte tekst. Wat wit is, wordt op gekleurde of transparante etiketten niet geprint, tenzij het dekwit bevat.
Dekwit


Stel uw etiket is van PET transparant materiaal en u wilt op het etiket een blauw vlak met lichtblauwe tekst erop. Om de kleuren goed naar voren komen, plaatst u eerst een vlak dekwit, hierboven het blauwe vlak, daarboven de tekst in dekwit en daarboven de lichtblauwe tekst. In feite heeft uw etiket 4 lagen. Wanneer u de etiketten online bestelt, kies dan voor 'Full color + wit' in de etiket configurator. Heeft u vragen over het gebruik of de toevoeging van dekwit voor uw etiket? Neem contact met ons op via +31(0)53-7370160, of mail naar service@zolemba.nl.

Om het beste resultaat te behalen, vragen wij om het ISO Coated v2 profiel te hanteren. U kunt dit definiëren bij ‘profielen toewijzen’.

Vermeld in de opmerkingen wanneer deze afwijken en welke diameter u wenst. De radius van standaard afronding is 2 mm. Het voordeel van deze afronding is dat de etiketten beter op de rol blijven zitten en beter hechten aan de ondergrond.

Wanneer u lijnwerk gebruikt in uw document, adviseren wij u een minimale lijndikte van 0,2 mm aan te houden om tot het beste resultaat te komen. Wanneer dit toch kleiner is, kunnen de lijnen bij de druk gedeeltelijk wegvallen.

Tegenwoordig hebben we geen snijtekens meer nodig bij het drukken. We kunnen het netto formaat herkennen wanneer de bleedbox goed is ingesteld.
Wij kunnen uw etiketten ook aflopend bedrukken. Het is van belang dat de afloop 2 mm rondom is. Zorg ervoor dat alle objecten die aflopend gedrukt dienen te worden ook doorlopen in deze 2 mm.
Veiligheidsmarge

Van de rand van het netto (bestelde) formaat gezien, moet u zorgen dat er 2 mm daarbinnen geen belangrijke teksten of (delen van) afbeeldingen komen te staan. Zo voorkomen we de kans dat deze objecten aangesneden worden.
Voorbeeld veiligheidsmarge
De stanslijn is in de meeste gevallen ook het netto formaat van uw etiket. Deze stans- of snijlijn maakt u aan in een nieuwe laag, die u plaatst als bovenste laag. U maakt deze lijn met rechte of afgeronde hoeken (radius 2 mm), in de steunkleur C: 0, M: 100, Y: 0, K:0. Deze steunkleur geeft u de naam ‘stans’. Uw etiketten kunnen in elke gewenste vorm gestanst worden omdat wij werken met een lasersnijder en niet met stansvormen.
Let op: De netto maat van uw etiket dient hetzelfde te zijn als het bestelde formaat.

Lees meer in onze blog over het maken van een stanslijn.
Het is van groot belang dat de bleedbox goed wordt gedefinieerd in uw document. Dit kunt u aangeven wanneer u een nieuw document maakt in InDesign of Illustrator.

·      U krijgt bij beide programma’s het venster ‘Nieuw document’ te zien.

·      Nu moet u de Bleedbox (afloopgebied) op 2 mm zetten rondom. Wanneer u het document nu opent, ziet u dat er een rode rand om uw Artbox (tekengebied) verschijnt.

·      Gaat u objecten gebruiken die moeten aflopen, trek deze dan door tot aan de rode rand. Vanaf nu heeft u op de juiste manier een ‘bleed’ gecreëerd.

·      Vergeet alleen niet bij het wegschrijven van uw PDF, bij ‘Tekens’ en ‘Afloopgebied’ ‘Afloopinstellingen van document gebruiken’ aan te vinken. Deze schiet nu automatisch naar de gedefinieerde maat toe. Als u dit essentiële vinkje vergeet, wordt de bleed niet gegenereerd.

De Bleedbox definiëren in een bestaand document kan natuurlijk ook, dit doet u bij Documentinstellingen.
Afloopgebied instellen bij nieuw documentAfloopinstellingen van document gebruiken (bij exporteren PDF)
Foto’s en andere Bitmap beelden dienen een resolutie van tenminste 300 DPI te hebben. Bij een te lage resolutie zal vaak niet het beoogde resultaat gehaald worden.

Na het zorgvuldig controleren van uw tekst op spelfouten, kunt u het beste het bestand wegschrijven als PDF onder het 'PDF/X- 1a:2001' profiel. Het voordeel van dit profiel is, dat u het fonts insluit in het document.
De fonts (lettertypen) dienen aanwezig te zijn in uw bestand. U kunt dit omzetten naar lettercontouren om er zeker van te zijn dat er niks met de fonts mis gaat. U kunt dit toevoegen in Adobe Illustrator op de volgende wijze:
·      U opent het bestand en klikt op 'Alles selecteren', vervolgens gaat u naar 'Tekst' en kunt u kiezen voor 'Letteromtrekken maken'.

·      In InDesign doet u dat op dezelfde manier, alleen heet het hier 'Bij tekst contouren maken'. Als u ervoor kiest het op deze manier te doen, houd er dan rekening mee dat u het document even onder een andere naam opslaat. Doet u dit niet, kunt u daarna de tekst niet meer bewerken. Na het omzetten van de tekst naar contouren, is het dus geen fysieke tekst meer, maar vector objecten.
Minimale letterhoogte

De minimale letterhoogte is 1.32 mm. Indien de letters kleiner worden aangeleverd, komen ze niet goed leesbaar op uw etiket. Dit komt gemiddeld overeen met corps grote 5pt.

Wanneer uw ontwerp transparantie bevat, is het van belang dat deze op de juiste manier wordt afgevlakt. Dit doet u door bij het wegschrijven van uw PDF de instelling ‘PDF/X-1a:2001’ (Compatibiliteit Acrobat 4 (PDF 1.3)) te gebruiken. Het transparante effect wat gebruikt wordt, blijft uiteraard behouden. Wanneer dit niet op de juiste manier weggeschreven wordt, bestaat de kans dat er elementen kunnen wegvallen.
Wanneer u barcodes, oplopende/aflopende nummering of een andere vorm van variabele data op uw onderwerp wenst, kunt u dit aangeven door een tweede pagina toe te voegen. Hierop markeert u de gewenste locatie voor de variabele data. Ook moet er een CSV-file aangeleverd worden met de gewenste data. Geef bij voorkeur ook het gewenste font op.
Meerdere pagina’s
Wanneer u meerdere pagina’s in uw PDF-document heeft zitten, moeten ze gesplitst worden naar losse bestanden. Houdt er rekening mee dat ze altijd dezelfde oriëntatie hebben. Wanneer er toch een document aangeleverd wordt via ons automatische systeem, wordt deze helaas afgekeurd.
Documentbeveiliging
Bij het aanleveren van een document is het belangrijk dat er geen beveiliging op zit. Wanneer dit wel het geval is, kan het document niet verwerkt worden. Wanneer u een PDF opslaat met het PDF/X-1a:2001 profiel, moet dit geen probleem vormen.
X
Samen verbeteren we het milieu!
Om het milieu te sparen en verpakkingsmateriaal te reduceren worden onze producten alleen nog maar per verkocht. Hierdoor ontvangt u wel korting op de rollen.