Laat jouw etiketten langer meegaan met deze tips!

Als onderneming is het van groot belang dat je producten er kwalitatief goed uitzien, een mooi etiket helpt daarbij. Het is daarbij van belang dat het etiket niet snel vervaagt, slijt of loskomt. Om hierbij te helpen, heeft Zolemba een aantal waardevolle tips en adviezen op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat jouw etiketten langer goed blijven. Lees verder om te ontdekken welke stappen je kunt nemen om de levensduur van je etiketten te optimaliseren. Met deze tips bespaar je niet alleen kosten, maar behoud je ook een professionele uitstraling voor je producten. 

 

Een aantal aspecten die in deze blog worden behandeld zijn:

  • De lijmlaag
  • Zonlicht en UV-straling
  • Chemicaliën en oplosmiddelen
  • Extreme temperaturen
  • Vochtigheid 
  • Omgang en belasting
  • Juiste opslag

Een etiket kan op vele manieren aangetast worden door verschillende omgevingsfactoren. We zetten deze aspecten hieronder voor je op een rijtje met de beste oplossing om de levensduur van je etiket te verlengen. 

 

De lijmlaag

Alle etiketten hebben een lijmlaag, deze lijmlaag heeft een houdbaarheidsdatum. Deze houdbaarheidsdatum verschilt voor permanente en verwijderbare lijm. Vanaf het moment dat de etiketten bij Zolemba worden geproduceerd, gaat een permanente lijmlaag 2 jaar lang mee. Voor verwijderbare lijm is dit 1 jaar, op voorwaarde dat je je etiketten koel, donker en droog bewaart. Na die periode zal de lijm afzwakken en minder goed hechten. Hou dus in gedachten dat je je etiketten altijd binnen die tijd op je producten plakt. De houdbaarheidsdatum van deze lijmlagen staat niet vast, de omgeving waar de etiketten in worden gebruikt speelt mee in de vastigheid van de lijm. Het is daarom beter om eens per 3 maanden een kleinere bestelling te plaatsen dan 1x per jaar een grote; simpelweg omdat de etiketten dan recenter geproduceerd zijn.

 

Om de levensduur van je etiketten zo lang mogelijk te maken, raadt Zolemba aan om de volgende aspecten te vermijden: 

Direct zonlicht

Directe blootstelling aan zonlicht en UV-stralen kan resulteren in vervaging of verkleuring van het eitket. Ook kan de leesbaarheid en de kwaliteit van het etiket achteruit gaan. Dit zorgt voor een verminderde uitstraling en verlies van merkidentiteit. Daarnaast bespaar je kosten en inspanning door het niet steeds te hoeven vervangen van je etiketten.

 

Om verkleuring en vervaging te voorkomen is het raadzaam om jouw etiketten te bewaren op een plek waar het niet direct in aanraking komt met UV-straling. Zolemba adviseert om je etiketten in een donkere, koele en droge ruimte te bewaren, het liefst nog in de oorspronkelijke verpakking die goed dicht zit. 

 

Contact met chemicaliën

Blootstelling aan chemicaliën kan ook voor kleurvervaging zorgen. Dit heeft een negatieve invloed op de leesbaarheid en de visuele aantrekkelijkheid van het etiket. Daarnaast kunnen chemicaliën ervoor zorgen dat de kleefkracht van de lijm wordt aangetast. Dit heeft als gevolg dat het etiket minder goed hecht en sneller loslaat van het product. Ook kunnen chemicaliën zorgen voor materiaalcorrosie. Dit houdt in dat sommige chemische stoffen fysieke schade kunnen aanbrengen aan het etiket. Dit resulteert in scheuren, gaten of verzwakking van de structuur van het etiket. 

 

Om te voorkomen dat jouw etiketten snel kapot gaan als je niet om chemische stoffen heen kan, is het raadzaam om je etiketten te voorzien van een doorzichtige coating die de etiketten beter beschermt tegen strenge omstandigheden. Een coating die Zolemba aanraadt is een matte of glans lak voor de bedrukte etiketten. Deze lak zorgt ervoor dat het etiket langer intact en leesbaar blijft. Voor blanco etiketten raadt Zolemba het materiaal thermisch top aan, voor een betere bescherming tegen schadelijke stoffen.

 

Extreme temperaturen

Bij hoge temperaturen loop je het risico om de lijmverbinding te verzwakken waardoor het etiket losraakt of makkelijk kan worden afgepeld. Ook kunnen te hoge temperaturen zorgen voor vervaging, met name bij materialen die gevoelig zijn voor warmte kan de leesbaarheid aangetast worden. Daarnaast kunnen zowel te warme als te koude temperaturen voor vervorming van het etiket. Zo kan een te hoge temperatuur ervoor zorgen dat het etiket krimpt of buigt, terwijl te lage temperaturen kunnen zorgen voor uitzetting of verstijving van het etiket, wat kan resulteren in scheuren in het materiaal. 

 

Om ervoor te zorgen dat je etiketten niet worden beïnvloed door te hoge of te lage temperaturen, adviseert Zolemba om jouw etiketten te bewaren op kamertemperatuur voor de beste houdbaarheid. 

 

Vochtigheid

Teveel contact met vocht kan ook negatieve gevolgen hebben voor je etiketten, zo kunnen verschillende materialen verslechteren door een vochtige omgeving. Met name bij papieren etiketten kan dit zorgen voor verrimpeling van het etiket. Teveel vocht kan ook resulteren in verlies van hechting waardoor de lijmlaag veel wordt aangetast. Als laatste is er ook kans op schimmel- en bacteriegroei wat kan leiden tot vlekken, geurproblemen en degradatie van het materiaal. Dit brengt niet alleen de functionaliteit omlaag, maar ook de hygiëne in gevaar.  

 

Om de toelating van vocht en het ontstaan van schimmel te voorkomen, is het van belang dat de etiketten in een droge omgeving worden bewaard. 

Ruwe omgang

Dit betreft de fysieke krachten waaraan etiketten worden blootgesteld tijdens opslag, transport, hantering en gebruik. Teveel druk, wrijving, schuren of stoten kan resulteren in scheuren of vervorming van het etiket. Daarnaast kan na verloop van tijd de hechting van de lijm minder worden bij herhaaldelijke belasting van het etiket en kan het voor slijtage zorgen waardoor het etiket niet meer goed leesbaar is. 

 

Om dit te voorkomen is het van belang dat je etiketten gemaakt zijn van sterke duurzame materialen die beter bestand zijn tegen fysieke stress. Een goed voorbeeld hiervan zijn polypropyleen etiketten. Daarnaast is het van belang dat je belasting voorkomt waar je kan, dit kan bijvoorbeeld in de hantering van de producten en de opslag. Zet de producten bijvoorbeeld niet tegen elkaar aan, dit kan zorgen voor slijtage van de etiketten. 

De beste manier om je etiket te bewaren

Zolemba adviseert om jouw etiketten koel, droog en donker te bewaren om de bovenstaande risico's zo goed mogelijk te beperken. Daarnaast is het raadzaam om je etiketten te bewaren in hun oorspronkelijke verpakking en ze goed af te sluiten om ze te beschermen tegen stof, vocht, en luchtverontreiniging. Bij gebruik van de etiketten is het ook van belang om de etiketten niet te ruw te hanteren omdat dit schade aan de etiketten kan toerichten. Vermijd onnodig buigen, vouwen of wrijving die het etiket kunnen beschadigen. Door de juiste opslagomstandigheden te handhaven, behouden de etiketten hun kleur, hechting en leesbaarheid. Dit zorgt voor een professionele uitstraling en tevreden klanten. 

 

 

 

 

 

 

chevron-leftAlertBrowse fileDownload fileFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoSpinnerCalendarSort NoneSort ASCSort DESCReturn arrowMinusThree DotsVisibleVisible