Wat betekent de PPWR voor jou?
Van bedrijven wordt verwacht dat zij steeds gedetailleerder en op aantoonbare wijze vastleggen waarom zij een verpakking hebben vormgegeven zoals ze hebben gedaan. Ook moet worden vastgelegd welke materialen en componenten deze bevatten. Daarbij wordt gelet op de optimalisatie van herbruikbaarheid van de verpakking (opnieuw afvullen door de producent/importeur), recyclebaarheid en toepassing van gerecycled materiaal. Het aantal verpakkingscategorieën waarover moet worden gerapporteerd, wordt met de PPWR naar alle waarschijnlijkheid fors uitgebreid. Daarbij volstaat het niet altijd meer om op hoofdmateriaal (glas, papier en karton, kunststof, etc.) te onderscheiden; in toenemende mate zal op materiaaltype (PET, PP, PE) of kleur (transparant, kleurloos etc.) worden onderscheiden. Hoewel de regels voor de verpakkingenadministratie nog niet meteen ingaan, is het alvast goed om een begin te maken met het gedetailleerder vastleggen van eigenschappen van jouw verpakkingen. Belangrijke zaken zijn van welke (sub)materialen de verschillende onderdelen van de verpakking zijn gemaakt en of en hoeveel gerecycled materiaal je momenteel al toepast (voor kunststof verpakkingen). Hierbij kan gedacht worden aan een ‘verpakkingenpaspoort’ voor het inrichten van de verpakkingenadministratie. Gegevens die hierin kunnen worden opgenomen zijn onder andere het hoofdmateriaal (glas of kunststof etc.), materiaalsoort (PET, PP, PE), verpakkingscategorie (fles, flacon, tray etc.), en het gebruik van (post-consumer) recyclaat. ‘Post-consumer’ recyclaat wil zeggen dat het afval niet afkomstig is uit een productie-omgeving, maar ooit al een keer op de markt is gebracht en als afval is ingezameld.
Veelgestelde vragen rondom de PPWR
1. Waarom komt de Europese Commissie met de PPWR?
De huidige Europese verpakkingsrichtlijn is er volgens de Europese Commissie niet in geslaagd de negatieve milieueffecten van verpakkingen aan te pakken. Volgens de EC worden te veel verpakkingen geproduceerd, is er te veel loze ruimte in verpakkingen, zijn verpakkingen niet voldoende recyclebaar, worden te weinig verpakkingen hergebruikt en wordt er te weinig recyclaat toegepast in nieuwe verpakkingen. Ook zijn er te veel verschillen in de manier waarop de verpakkingsrichtlijn door de lidstaten is geïmplementeerd, wat tot een ongelijk speelveld heeft geleid. Hoewel de recyclingpercentages in de Europese Unie zijn gestegen, groeit de hoeveelheid geproduceerd afval volgens de Europese Commissie sneller dan de feitelijke recycling. De hoeveelheid afval – voornamelijk van verpakkingen voor eenmalig gebruik - steeg in de afgelopen tien jaar met meer dan 20%. In lijn met de Europese Green Deal wil Europa verpakkingen en afvalmanagement aanpakken, om tot een schone, duurzame en circulaire economie te komen.
2. Wat is het doel van de PPWR?
Het doel van de PPWR is tweeledig. Ten eerste wil de Europese Commissie de milieu-impact van verpakkingen verlagen, door de hoeveelheid verpakkingen die op de markt komen te reduceren, verpakkingsafval te voorkomen, meer in te zetten op hergebruik en het opnieuw vullen van verpakkingen, hoogwaardige recycling, het meer kunnen toepassen van gerecycled kunststof, beter recyclebare verpakkingen en een gedetailleerde verpakkingsadministratie. Ten tweede wil de Europese Commissie een efficiënte werking van de interne markt (EU), door de wetgeving te harmoniseren en zo een gelijk speelveld te creëren.
3. Hoe verhoudt de PPWR zich tot de Single Use Plastics (SUP) Directive?
De PPWR is een verordening die nog van kracht moet worden. De SUP-Directive is een richtlijn die in 2021 van kracht werd. De SUP-maatregelen worden sindsdien stapsgewijs ingevoerd door de lidstaten. Uiteindelijk bestaan beide wetten naast elkaar en moeten producenten en importeurs van verpakte producten aan beide wetten voldoen. De PPWR geldt voor alle verpakkingen, de SUP-richtlijn heeft betrekking op kunststof wegwerpverpakkingen. De insteek van de PPWR en SUP-richtlijn komen redelijk overeen: het doel is om zoveel mogelijk verpakkingsafval te voorkomen en daar waar dit ontstaat, te hergebruiken of te recyclen.
4. Welke verpakkingen worden straks met de PPWR verboden?
Per 2030 wordt een aantal verpakkingstypes voor bepaalde doeleinden verboden:
5. Waar moeten verpakkingen die op de Europese markt worden gebracht straks aan voldoen?
De som van de concentraties lood, cadmium, kwik en zeswaardig chroom in de verpakking of verpakkingscomponenten mag niet meer bedragen dan 100 mg/kg;
Schadelijke en gevaarlijke stoffen in verpakkingen
Met de PPWR stelt de Europese Commissie duurzaamheidseisen aan verpakkingen. Dit worden de nieuwe Essentiële Eisen. Alle verpakkingen die op de markt worden gebracht, moeten aan deze eisen voldoen. Het gaat in het PPWR-voorstel om de volgende zaken (op hoofdlijnen):
Recyclebare verpakkingen
Alle verpakkingen moeten in 2030 goed recyclebaar zijn. Hoe dit wordt gemeten, wordt nog door de Europese Commissie bepaald.
Gerecycled content
De toepassing van recyclaat in nieuwe producten en verpakkingen moet omhoog. Het minimale gehalte gerecycled content in kunststof verpakkingen gaat de komende jaren stap voor stap omhoog.
Composteerbare verpakkingen
Twee jaar na invoering van de PPWR moeten – volgens het voorstel van de Europese Commissie – theezakjes, koffiepads en koffiecupjes, etiketten op groenten en fruit en zeer lichte plastic draagtassen composteerbaar zijn.
Minimalisering van de verpakking
De verpakking moet zo licht mogelijk zijn en mag geen onnodige ruimte/lucht bevatten.
Herbruikbare of hervulbare verpakkingen
In bepaalde productgroepen moeten meer herbruikbare en hervulbare verpakkingen worden ingezet. Denk aan: grote huishoudelijke apparaten, transport, e-commerce, warme en koude dranken (take-away), bier en wijn.
Verboden
In sommige omgevingen (horeca, hotels en retail) wordt het gebruik van bepaalde verpakkingen verboden.
Conformiteitsverklaring
Voor alle verpakkingen dient een conformiteitsverklaring te worden opgesteld door bedrijven die de verpakking op de markt brengen, waarmee wordt aangetoond dat de verpakking voldoet aan bovenstaande eisen. De conformiteitsverklaring dient tien jaar te worden bewaard.
Onze duurzame producten
Bedrukt
Kies ook voor een duurzamere optie voor jouw bedrukte etiketten. Kies in de configurator voor Forest PP of Ocean Action PP. Deze materialen zijn tot wel 90% duurzaam ontwikkeld en bieden dezelfde kwaliteit als onze standaard PP etiketten. Bekijk de materialenhier in de configurator.
Onbedrukt
Blanco etiketten nodig? Ook hiervoor kiest Zolemba voor duurzaam. Onze etiketten zijn FSC en BPA vrij. Met de etiketten van Zolemba ben je daaorm verzekerd van een bewuste keuze voor het milieu. Bekijk onze blanco etiketten op onze website.