Etikettering levensmiddelen

Er verandert nog wel eens het e.e.a. wat op etiketten van voedingsmiddelen moet staan. Onderstaand de informatie die op dit moment geldt.

Wat moet er verplicht op het etiket van voedingsmiddelen staan?
Op het etiket van voedingsmiddelen moeten bepaalde gegevens staan. Zoals de naam van het product, de naam en het adres van de producent. Maar ook een opsomming van de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum en een productiecode of partijcode.

 

Informatie op etiket
In de Warenwet staat wat er op het etiket van een voedingsmiddel moet staan.
Bijvoorbeeld:

 

- E-nummers
Dit zijn toevoegingen aan een product die de eigenschappen van dat product verbeteren of veranderen. Zoals kleurstoffen en smaakstoffen. Alleen producenten binnen de Europese Unie mogen E-nummers gebruiken.

 

- Biologisch
Producenten mogen niet zomaar de term biologisch op een etiket zetten. Dit mag alleen als bepaalde productiemethoden voldoen aan hoge normen van milieubehoud en dierenwelzijn. Staat er op een etiket dat een product biologisch is? Dan moet de producent vermelden wie de controlerende instantie is. En welk bedrijfsnummer deze organisatie heeft.

informatie op etiket pastasaus

Informatie op etiket "pastasaus"

 

- Genetisch gemodificeerde organismen (GGO's)
Als een product uit meer dan 0,9% GGO's bestaat, moet dat op het etiket staan.

 

- Herkomst
Bevat een product meer dan 50% dierlijke bestanddelen zoals vlees, vis of zuivel? Dan moeten producenten op het etiket vermelden in welk land of welke regio zij dit product maken. Deze verplichting geldt niet voor eieren en honing.

 

- Voedingswaarde
De voedingswaarde geeft aan wat de energiewaarde is van een product. En welke voedingsstoffen erin zitten. Bijvoorbeeld hoeveel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

 

- Voedingsclaims
Een voedingsclaim zegt iets over de samenstelling van een product. Het geeft aan of er in een product meer of minder van een bepaalde voedingsstof zit. Voorbeelden zijn 'natriumarm' of 'light'. Er is een lijst met wetenschappelijk bewezen voedingsclaims. Producenten mogen alleen deze claims op een etiket zetten.

 

Etiketten "Efibia"

- Gezondheidsclaims
Een gezondheidsclaim beschrijft het verband tussen een voedingsstof in een product en het effect op de gezondheid. Bijvoorbeeld 'Vitamine C draagt bij aan de instandhouding van het immuunsysteem'. Er is een lijst met wetenschappelijk bewezen gezondheidsclaims. Producenten mogen alleen deze claims op een etiket zetten.

 

Ingrediënten vermelden voor allergie
Sommige ingrediënten kunnen bij mensen leiden tot allergieën. Voorbeelden hiervan zijn koemelk, peulvruchten en schaaldieren. Producenten moeten deze ingrediënten vermelden op het etiket.

 

Hiermee hoop ik dat u een goed beeld heeft wat er op een voedingsmiddelen etiket dient te staan. Uiteraard is het verstandig om te kijken of deze informatie nog actueel is. Middels de volgende link kunt u de actuele info vinden op de pagina van de Rijksoverheid: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/vraag-en-antwoord/wat-moet-er-op-het-etiket-van-voedingsmiddelen-staan.html 

 

etiketten efibia

chevron-leftAlertBrowse fileDownload fileFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoSpinnerCalendarSort NoneSort ASCSort DESCReturn arrowMinusThree DotsVisibleVisible