Natlijm versus zelfklevende etiketten

Wateractieve lijm versus zelfklevende etiketten

Al een tijd produceren we solide, waterdichte etiketten; lichtklevende etiketten en duurzame vriesetiketten. Ons assortiment is net zo uitgebreid als de ideeën van onze klanten. Deze week willen we graag nader bekijken wat we bewust niet opnemen in ons assortiment: Wateractieve Etiketten. Wat zijn wateractieve etiketten? Wat is het verschil met zelfklevende etiketten? Waarom hebben we het niet in onze collectie en welk alternatief bieden we met een meerwaarde?

Niet voor iedereen: Wateractieve etiketten

Wateractieve etiketten worden bijna uitsluitend aangetroffen op glazen producten en flessen. Deze soorten etiketten worden aangebracht met behulp van etiketteermachines met een spons. De lijm wordt geactiveerd door water via een vochtige spons. Hierdoor hechten de natte, kleverige etiketten zich aan gladde oppervlakken. De hechting van de bevochtigde lijm is echter vertraagd. Hechting is pas optimaal zodra de oplosmiddelen zijn verdampt. Hoewel de natte lijmetiketten goed hechten, is het proces duur en arbeidsintensief. Omdat de juiste vezelrichting in acht moet worden genomen, is het aanbrengen van het etiket behoorlijk foutgevoelig. Een fout kan snel leiden tot hoge kosten en onbruikbaar materiaal. Kleine bedrijven kunnen zich de aankoop- en onderhoudskosten van dergelijke fouten niet veroorloven. Een hoogwaardige, maar toch betaalbare oplossing zijn zelfklevende etiketten.

Zelfklevende etiketten: Altijd plakkerig

Afhankelijk van het type lijm hechten zelfklevende etiketten zich aan (bijna) alle oppervlakken. De toepassingsmogelijkheden zijn zeer breed en onbeperkt door hun eigen creativiteit.
Onze etiketten worden geëtst met lasers en zijn perfect geschikt voor verdere bewerking. Gebruikers kunnen er echter voor kiezen om de etiketten op het product aan te brengen zonder de aanschaf van een dure etiketteermachine.
Dit gebruiksgemak zorgt ervoor dat zelfklevende etiketten toegankelijk zijn voor iedereen: grote bedrijven met een pragmatische aanpak, evenals groeiende bedrijven met een beperkt budget.

De keuze is aan jou

We geloven in Zolemba met hun veelzijdige kracht van kleefetiketten. De gebruiksvriendelijkheid van onze producten geeft onze klanten de zekerheid elke keer het perfecte resultaat te ontvangen! De aanschafkosten van een etiketteermachine voor zelfklevende etiketten zijn aanzienlijk lager, evenals de bruikbaarheid. Vooral als startende ondernemer is het vaak een snel gemaakte keuze.

Maarten Nijhof van ‘Rigtersbier’ over Water-Geactiveerde Etiketten

“In onze zoektocht naar een geschikt etiketteringssysteem kwamen we al snel zelfklevende etiketten op rollen tegen. Als kleine brouwer hebben we niet het budget om een complete water-geactiveerde installatie/etiketteermachine aan te schaffen. We werken met batches van maximaal 10HL per type. Daardoor zijn de opstartkosten voor een printer te hoog. Bovendien hebben we gemerkt dat papieren etiketten met natte lijm op de meeste flessen van kleine brouwers er vaak slordig uitzien. Vaak zijn de etiketten scheef op de flessen geplakt of heeft de lijm op de blootgestelde fles gelekt. Bovendien lossen de etiketten gemakkelijk op als een fles uit de koelkast komt en beginnen ze te kreuken.

De etiketten die we nu bij Zolemba bestellen, zijn van een kunststoftype, ook wel PP genoemd, en lossen niet van de fles, zelfs niet als ze nat zijn. In het begin etiketteerden we de etiketten met de hand; na 3.000 flessen wordt dat erg saai. Als oplossing hebben we een semi-automatische etiketteermachine uit China gekocht. Het apparaat van niet meer dan $650 etiketteert tot 30 flessen per minuut en zorgt ervoor dat de etiketten netjes strak en gelijkmatig op de flessen worden geplaatst. Veel van onze collega-brouwers hebben de overstap gemaakt nadat ze onze etiketten in combinatie met de etiketteermachine hebben gezien. De flexibiliteit en de lage opstartkosten maken het zeer aantrekkelijk voor de kleine brouwer.”

chevron-leftAlertBrowse fileDownload fileFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoSpinnerCalendarSort NoneSort ASCSort DESCReturn arrowMinusThree DotsVisibleVisible