Excl. BTW
0

Uw winkelwagen is leeg

Doorgaan met winkelen

Thermische etiketten: werking en eigenschappen


Wist u dat

In steeds meer organisaties worden thermische etiketten gebruikt in de diverse soorten en merken labelprinters. Maar hoe werken deze thermische etiketten en wat zijn de eigenschappen van deze etiketten en labels.

Eigenschappen
Een van de belangrijkste eigenschappen van thermische etiketten is dat ze alleen te gebruiken zijn in Direct Thermische LabelWriters. Het grootste voordeel van dit printsysteem is dat er geen inkt of toner aan te pas komt. Dit scheelt uiteraard aanzienlijk in de kosten.

 

Thermisch papier, in het Engels ook wel thermal genoemd, is van een zodanige kwaliteit en samenstelling dat er geen inkt nodig is om het te bedrukken. Er zijn diverse thermische labelprinters op de markt. Populaire thermische printers zijn o.a:

 

  • Dymo LabelWriter 450 Turbo
  • Zebra GK420d (Ethernet)
  • Brother P-touch QL-570

 

Elk met hun eigen toepassingsmogelijkheden en geschikt voor verschillende formaten etiketten.

 
Opbouw thermisch papierAfbeelding thermisch papier
In tegenstelling tot ‘normaal’ papier is thermisch papier opgebouwd uit verschillende lagen. Hierdoor krijgt dit papier de eigenschappen om zonder inkt te kunnen bedrukken. Deze lagen zijn:
* een top coating/thermische laag in het frontpapier (incl. back coating)
* lijm
* silicone
* liner (=backing)

 

Werking: zonder inkt
Maar hoe gaat het drukken zonder inkt nu precies in z’n werk. In de topcoatinglaag van het thermische papier zit kleurstof. Deze kleurstof wordt door hitte, middels een laser in de printer, geactiveerd. Hierdoor wordt de tekst en of een afbeelding gedrukt. De opdruk is altijd in het zwart. Kleuren printen met een thermische printer is (nog) niet mogelijk.

 

Soorten thermisch papier
Er zijn 2 soorten thermisch papier, thermisch eco en thermisch top. Wanneer gebruik je nu eco en wanneer top? Aan de hand van onderstaande kenmerken kunt u misschien een keuze maken.

 

Thermisch Eco
* heeft geen extra beschermlaag tegen uv-licht, vocht, vetten en alcohol
* wordt vaak gebruikt in droge en redelijk schone omgevingen voor korte termijn etiketteerapplicaties
* is recyclebaar
* is verkrijgbaar met (extra) permanente, afneembare en diepvries belijming
* heeft een houdbaarheid 1van jaar, mits deze wordt opgeslagen bij een constante temperatuur van 20-22°C in een donkere omgeving

 

Thermisch Top
* heeft extra beschermlagen aan de boven- en onderzijde van het frontmateriaal tegen uv-licht, vocht, vetten, olie en alcohol
* wordt vaak gebruikt in toepassingen waarbij er een langere levensduur, langere leesbaarheid van het etiket gevraagd wordt en waarbij de omgeving vraagt om extra beschermingen tegen invloeden van buitenaf
* is recyclebaar
* is  verkrijgbaar met (extra) permanente, afneembare en diepvries belijming
* heeft een houdbaarheid van 1 jaar, mits opgeslagen bij een constante temperatuur 20-22°C in een donkere omgeving

 


thermische etiketten in PMS-kleuren

Thermische etiketten worden o.a. veel gebruikt in de medische wereld, bij webshops en bij verfwinkels. De techniek gaat steeds verder m.b.t. thermisch papier. Zo was het

vroeger alleen mogelijk om thermische labels te produceren in het wit. Tegenwoordig is het ook mogelijk deze in iedere gewenste PMS-kleur te produceren. Natuurlijk is het mogelijk voorbedrukte thermische etiketten te bestellen. Hierbij kunt u denken om uw logo in full color op uw etiketten te laten drukken. Welke mogelijkheden thermische etiketten ons in de toekomst nog zullen brengen? We zijn zeer benieuwd.

 

 

 

 

 

 

 

X
Samen verbeteren we het milieu!
Om het milieu te sparen en verpakkingsmateriaal te reduceren worden onze producten alleen nog maar per verkocht. Hierdoor ontvangt u wel korting op de rollen.