Alles wat je moet weten over wash-off etiketten

Wash-off etiketten
In het proces van duurzaamheid en recycling streven merken voortdurend naar het vergroenen van hun verpakkingen. Wash-off etiketten zijn een opvallende en revolutionaire trend binnen de verpakkingsindustrie. Maar wat zijn wash-off labels precies, en hoe verbeteren ze recyclingsprocessen?
Wat zijn wash-off etiketten?
Wash-off etiketten zijn ontworpen om gemakkelijk van verpakkingen te worden verwijderd. Dit leidt tot een efficiënter en beter recyclingproces. De sleutel tot deze technologie ligt in de speciale belijming. Het label kan door de afvalsorteerder verwijderd worden door de verpakking in een alkalische oplossing tussen de 65°C en 80°C te wassen. Het is belangrijk om te weten dat wash-off belijming niet bestemd is voor het afwassen van etiketten in een vaatwasser.
Naast de voordelen op het gebied van recycling, is de uitstraling van wash-off labels mooier dan die van traditionele natlijmetiketten, die nu nog veel gebruikt worden in recyclingprocessen.
Hoe werkt het wash-off proces?
Momenteel zijn er twee grote recyclingstromen die met wash-off labels werken, dit zijn de stromen van PET en glas. Beide stromen maken gebruik van een specifieke belijming.
PET-verpakkingen worden na inzameling versnipperd. Glas wordt middels het wash-off proces gereycled zonder het glas te beschadigen. Na inzameling worden de verpakkingen gewassen in een warme alkalische oplossing tussen de 65°C en 80°C. Tijdens dit proces drijven de etiketten naar het oppervlak en nemen ze lijmresten en inkt met zich mee. De opbrengst van het proces is zuiver PET, geschikt voor het vervaardigen van nieuwe PET-verpakkingen, of glas wat opnieuw afgevuld kan worden.
Conclusie
Door te kiezen voor wash-off etiketten draag je niet alleen bij aan de vermindering van afval, maar ook aan de creatie van duurzamere verpakkingen die de planeet ten goede komen.
Wil je meer weten over wash-off labels? Neem gerust contact met ons op via service@zolemba.nl voor advies.

chevron-leftAlertBrowse fileDownload fileFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoSpinnerCalendarSort NoneSort ASCSort DESCReturn arrowMinusThree DotsVisibleVisible